måndag 18 oktober 2010

Vad är en blogg?

Ordet kommer från engelskans "blog", vilket i sig är en förkortning av "weblog", som är en nätpublicerad journal eller dagbok. Till skillnad mot en klassisk hemsida, har bloggen en nyhetsflöde som bör uppdateras ofta. Dagens hemsidor har oftast en blogg införlivad och den stora skillnaden mellan traditionell hemsida och blogg är interaktion. De flesta bloggar/bloggare bjuder in till interaktion/samtal/kommentarer.

Det finns fortfarande missuppfattningar kring bloggar, att det är nätställen där man delar med sig av sina senaste klädinköp eller bilder på vad man åt till lunch. Dessa varianter av bloggar finns naturligtvis, ingen rök utan eld men bloggandet omfattar så enormt mycket mer idag. Exemeplvis finns det en gratis bloggplattform, som riktar sig till undervisning och studenter - Edublogs.org. Denna drivs med hjälp av Wordpress, en av giganterna inom bloggplattformsvärlden.

Bloggen innehåller alltså något sorts nyhetsflöde bestående av poster/inlägg med den nyaste posten överst därefter visas de andra posterna i fallande datumordning. Bloggen kan behandla ett ämne eller flera, allt efter tycke och smak. Oftast kan man lämna en kommentar på varje post och då lämnar man också nätadressen till sin egen blogg, vilket i sin tur gör att andra läsare hittar just din blogg.

Mer ingående om detta finns att läsa på bloggen Börja Blogga!

Övning: Lämna kommentar
  1. Nedan finns en grön länk där det står x kommentarer, klicka på den
  2. Nu har du kommit till kommentarsfältet för just denna post. Skriv en kommentar i rutan!
  3. Klicka på pilen bredvid rutan där det står "Välj profil"...
  4. Välj passande profil! Har du Googlekonto anger du ditt lösen där eller så väljer du Namn/webbadress alternativt Anonymt...
  5. Fyll i dina uppgifter
  6. Klicka på förhandsgranska om du vill se hur kommentaren kommer att se ut...
  7. Skicka kommentar genom att klicka på knappen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar