torsdag 28 oktober 2010

Google docs


Google docs är en webb-baserad gratistjänst med en mängd program som liknar Microsofts Office-paket. Google docs går inte att jämföra med Office-paketet när det gäller avancerade funktioner men har några stora fördelar gentemot Microsoft:
  • All information du skriver eller lägger upp i Google docs finns i "molnet" och är därför tillgänglig från vilken internet-uppkopplad dator som helst.
  • Flera personer kan arbeta i samma dokument samtidigt. Som skapare till ett dokument bjuder du in vilka du vill till dokumentet och kan också dela ut behörigheter efter eget behag.
  • Jobbar du i Google docs behöver du inte bekymra dig över om din dator skulle bli stulen eller din hårddisk krascha. All information automatsparas ständigt.
Möjligheterna att som pedagog dra nytta av Google docs är nästintill oändliga. För det första som ett komplement (både för dig som pedagog och för eleverna) till Officepaketet. När du ska utforma snygga dokument är Office-paketet (eller Open office) oändligt mycket bättre Google docs, men så länge du bara skriver brödtext är Google docs kanske att föredra eftersom all information ständigt lagras på nätet och ingenting kan försvinna.
För det andra är Google docs ett otroligt smidigt verktyg för alla typer av samarbeten. När du själv har ett projekt tillsammans med en kollega eller eleverna skriver ett grupparbete så är det mycket enkelt att dela dokument med varandra. Och bäst av allt kanske, om eleverna använder Google docs för sina grupparbeten kommer de aldrig mer kunna komma dragandes med att de "inte kan redovisa därför att Börje som är sjuk hade hela arbetet hemma".

Här får du en enkel kurs i hur du kommer igång med Google docs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar