fredag 1 oktober 2010

RSS-läsare

Om du har många bloggar du vill följa, exempelvis om du i en kurs låter varje enskild elev blogga, inser du antagligen relativt snart hur tidsödande det kan vara att klicka igenom varje bloggadress för sig när du vill följa elevernas progression. Dessutom kan du ju aldrig veta när du går in på en blogg om det har skett några förändringar sedan sist du var inne. Här kan en enkel rss-läsare hjälpa dig att bli av med en hel del frustration. En rss-läsare är ett verktyg som håller koll på när uppdateringar sker på olika bloggar, nyhetssidor osv. Allt du behöver göra är att mata in vilka medier du vill följa. När du sedan öppnar upp din RSS-läsare kommer den att på ett överskådligt sätt servera dig det allra färskaste inom de bloggar och nyhetssidor du har valt. Du skapar med andra ord ett unikt nyhetsflöde som är anpassat just för dig.

Det finns flera olika typer av rss-läsare, en del som du installerar som program på datorn och en del som är webb-baserade. I de senaste versionerna av webbläsare ingår också ofta inbyggda rss-läsare. En av de allra vanligaste rss-läsare idag är Google Reader.

Din uppgift är att skapa en rss-läsare, t.ex. Google Reader, och börja prenumerera på nyhetsflöden som du vill följa. Exempel på nyhetsflöden kan vara:
  • Bloggar
  • Nyhetstjänster på nätet (ex. New York Times eller Dagens nyheters kulturredaktion)
  • Youtube-kanaler
  • Podcasts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar